Amaçlı Öğrenme (Intentional Learning)

Öğrenmek bir beceri ve bunu geliştirmek uzun dönemli kariyer başarısında önemli bir faktör…Öğrenme zihniyetini kavramış olanlar, yani “amaçlı öğrenenler”, diğerlerinden daha hızlı gelişiyor ve karşılarına çıkan öğrenme fırsatlarını da daha verimli şekilde değerlendiriyorlar, çünkü öğrenmeyi ayrı bir aktivite olarak değil günlük hayatlarının bir parçası olarak görüyorlar.

Burada 2 önemli düşünme şekli ve 5 temel davranış pratiği öne çıkıyor:

  • Gelişim zihniyeti (growth mindset): Bunu daha önceki bir yazımda paylaşmıştım – https://www.linkedin.com/posts/simla-altunbay-550234_growthmindset-fixedmindset-geliagnimzihniyeti-activity-6743121388221038592-hJc8
  • Merak: Amaçlı öğrenmenin motorudur. Farkındalıktır, fikirlere açık olmaktır, farklı kavramlar arasında bağlantı kurma gücüdür. 3 açıdan önemlidir: İlhamı ateşler. Kendi kendini yönlendiren bir “öğrenen” olma becerisini besler. Yaş ilerledikçe azalmaz ve kariyerinizin herhangi bir noktasında size hizmet edebilir. Peki merak kasınızı nasıl güçlendirebilirsiniz?
    • Korkularınızla yüzleşin. Toplantılarda soru sormanızı engelleyen ne? Yeni şeyler denemek için sizi kim tutuyor?
    • Yeni deneyimler ve fikirler arayın.
    • Sevdiğiniz şeylere odaklanın. Bunlar ille de işinizle ilgili olmak zorunda değil. Neyi geliştirirseniz geliştirin, yaşamınızın diğer alanlarına ufak da olsa bir etkisi mutlaka olacaktır.


Amaçlı bir öğrenici olmaya destek olan 5 temel davranış ne?

  • Küçük ve net hedefler belirleyin: Sizin için önemli olan bir konuda somut bir hedef belirleyin. “Bu kariyerimde bir kez karşıma çıkan bir fırsat olabilir” bakış açısını benimsemek de hedefi sahiplenmenizi kolaylaştırır.
  • Sizi oyalayan şeyleri ortadan kaldırın: Önceliklerinizi belirleme ve zaman planı için gerçekçi bir değerlendirme yapın; enerjinizi korumak ve elenmesi gereken işleri elemek mühimdir. Dikkat dağıtıcıları kaldırmak, yürümek, bir süre oturduktan sonra hareket etmek odaklanabilmek için yardımcı olacaktır. Koşullar değiştikçe hangi çalışma şekli size daha uyarsa ona göre deneyiminizi değiştirin.
  • Geribildirim alın: Geribildirim almak, ilerlemenizi engelleyen kör noktaları fark etmenizi sağlar. Hangi davranışlarınızla ilgili geribildirim almak istiyorsanız, bunları gözlemlemek için arkadaşlarınızdan ve size uzman bakışı sunabilecek diğer yöneticilerden destek isteyebilirsiniz, böylece aksiyon alabileceğiniz net geribildirimler elde edersiniz. Geribildirimlerde detayları sormanız, bu davranışın beden dilinize nasıl yansıdığını da görmenizi sağlar. Şunu da aklınızda tutun: Geribildirim bir veridir, her detayını doğru olarak kabul etmek veya aksiyona geçirmek zorunda değilsiniz. Geribildirimleri bir süzgeçten geçirmenizde fayda var.
  • Gelişmek istediğiniz alanlarda ihtiyacınız olan beceriye odaklanacak aksiyonlar alın:
    • Diyelim ki sunum yetkinliğinizi geliştirmek istiyorsunuz. Çok mu fazla duraksıyorsunuz? İzleyici ile göz temasını mı az kuruyorsunuz? Vurgularınız mı tekdüze? Odak alanınızı daraltıp bunu değiştirmeye çalışmanız dağılmanızı engeller.
    • Pratik yaparak geliştiğiniz bir alanda daha fazla uğraşmak yerine, henüz yeterli olmadığınız alana geçip orada efor harcayın.
    • Gelişmek istediğiniz alanda formal bir eğitimin açılmasını beklemektense, farklı deneyimleri öğrenme fırsatı olarak görün. Müşteri görüşmeleri, toplantılar, ekiple yapılan çalışmalar…hepsi birer pratik imkanı olabilir. Zor bir görüşme öncesi arkadaşınızla demo yapın. Sunumunuza ayna karşısında çalışın. Müşteriyi aramadan önce 10 dk nasıl bir yaklaşım sergilemeniz gerektiği üzerine düşünün.
  • Düzenli olarak düşünme (reflection) pratiği yapın: Mevcut durumunuza ve gelişim hedeflerinize kafa yormanız, geçmiş performansınızı ve diğer kişilerin yaklaşımlarınızı değerlendirmeniz, elinizdekileri ortaya koyup tekrar bir araya getirmenizi ve gelişiminize hizmet edecek yeni çıkarımlar oluşturmanızı sağlayacaktır. Bu 3 zaman diliminde gerçekleşir: Şu anda, geriye dönük olarak, ileriyi planlarken…Geçmişten ders alabilir, bir aktivitenin içindeyken anlık düzenlemeler yapabilir, gelecekteki bir faaliyet için ne yapacağınızı önceden tasarlayabilirsiniz.


Amaçlı öğrenme kendimize yaptığımız önemli bir yatırım… Biz öğrenip geliştikçe ailemize, arkadaşlarımıza, ekiplerimize ve işimize, topluma ve dünyaya katkımız da artıyor. Ne dersiniz, bu yatırıma değmez mi?


Kaynak: https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-work/the-most-fundamental-skill-intentional-learning-and-the-career-advantage